Cart

pondelok, 27. júl 2020

Hendrik Ulrich Jürgen Kürsten

Curriculum vitae

Hendrik Kürsten sa narodil 19. 6. 1942 v Berlíne. Umelec žije a tvorí striedavo v Erfurte a v Stupave.

Vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Drážďanoch (1965 – 1971), študijný odbor scénické a kostýmové výtvarníctvo a divadelné maliarstvo.

Počas svojej študijnej praxe realizoval v divadle Landesbühnen Sachsen v Drážďanoch, v spolupráci s režisérom Bülter-Marellom, scénickú výpravu opery „Július Caesar“ od G. F. Händela a v divadle Städtische Bühnen v Erfurte inscenáciu hry „Egmont“ od J. W. Goetheho pod taktovkou slávneho režiséra prof. Fritza Bennewitza, ktorý bol aj školiteľom jeho diplomovej práce – inscenácie hry F. Schillera „Don Carlos“.

Po úspešnom ukončení štúdia získal angažmán v divadle „Städtische Bühnen“ Erfurt. Z početných realizácií výprav opier, operiet a činohier na tejto scéne spomeniem Dvořákovu „Rusalku“, Verdiho „Aidu“ a „Nové utrpenia mladého Werthera“ od U. Plenzdorfa.

V rokoch 1979 – 1981 pôsobil ako vedúci scénickej výpravy v divadle vo Frankfurte nad Odrou, kde vznikli diela „Princ z Homburgu“ – H.v.Kleist, „Till“ – G.Gorin, „Troilus a Cresida“ – W. Shakespeare, „Orpheus v podsvetí“ – J. Offenbach.

V rokoch 1981 – 1985 získal angažmán v divadle v Magdeburgu, kde spolupracoval na tvorbe predstavení „Adam a Eva“ – P. Hacks, „Anna Karenina“ – L. N. Tolstoj, réžia Gert Jurgons, „Záhradníčka z lásky“ – W. A. Mozart, „Rusalka“ – Dvořák, „Maškarný ples“ – G. Verdi, „Obľúbenec“ – R. Wagner-Regeny, „Prídem Philadelphia“ – B.Friel, „Equus“ – P. Shaffer, „Chips with Everythings“ – A. Wesker.

V rokoch 1986 – 1995 pôsobil ako vedúci výpravy v divadle Hans-Otto-Theater v Postupimi. Z mnohých úspešných predstavení vyberám: „Figarova svadba“ – W. A. Mozart, „Cosi fan tutte“ – W. A. Mozart, „My Fair Lady“ – F.Loewe, „Momo“ – M. Ende, „Čakanie na Godota“ – S. Beckett, „Veľký inkvizítor“ – G. Tabori, „Malý princ“ – A.de Saint-Exupéry.

V rokoch 1995 – 2005 pôsobil na scéne divadla Landestheater v Eisenachu a svoj talent ďalej rozvíjal v predstaveniach „Veselé panie z Windsoru“ – O. Nicolai, „Zásnuby v kláštore“ – S. Prokofiev, „Šaty robia človeka“ – A. Zemlinski, „Predaná nevesta“ – B. Smetana, „Netopier“ – R. Strauss, „Nabucco“ – G. Verdi, „Madame Butterfly“ – G. Puccini, „Panna Orleánska“ – P. I. Čajkovskij, „La Traviata“ – G. Verdi, „West Side Story“ – L. Bernstein, „Opera o troch grošoch“ – B. Brecht, „Pán Puntilla a jeho sluha Matti“ – B. Brecht, „Hamlet“, „Sen noci svätojánskej“ – W. Shakespeare, „Little Shop of Horrors – Menken-Ashman, „Čarovná flauta“ – W. A. Mozart, verzia detskej opery. „Van Gogh“ – G.Frid.

Hendrik Kürsten realizoval scénické a kostýmové výpravy i ďalších, rozličných kultúrnych podujatí, napr. revuálne predstavenia vo Friedrichstadtpalast v Berlíne a v Lipsku. Tento všestranne orientovaný umelec hosťoval i v „Národnom divadle“ vo Weimare, počas osláv výročia reformátora Martina Luthera v Eisenachu, ďalej v rakúskom Grazi, počas Dolnorakúskeho festivalu vo Viedni a v St. Pöltene, v mestských divadlách v Tartu a Reval v Estónsku atď.

Jeho nedávne realizácie:

2013: Erfurt, Alte Oper – kultový muzikál „The Rocky Horror Show“,

2014: Erfurt – hudobná šou rytmickej skupiny bubniarov „Tympanus Forte” na motívy Mozartovho „Requiem“,

2015: Mestské divadlo Zeitz: F. Kafka „Proces“.

2016: Open Air- Univerzita v Jene: Opera F.Wetz: „Večný oheň“, Mestské divadlo Zeitz: G.Büchner: “Leonce und Lena“.

2017: historické slávnosti pri príležitosti 500.výročia reformátora Martina Luthera v Eisenachu.

Mestské divadlo Zeitz: Oscar Wilde : “Portrét Doriana Greya“

Divadlo v Bad Liebenstein: Jethro D.Gründer: „Únos Martina Luthera“.

Stadt Magdeburg : „Die lange Nacht des F.Tellemanns“

Stadt Magdeburg: „Kaiser Otto Fest“.

Divadlo „Dasdie“ Erfurt – Reinhard Schwalbe : „Dinner Krimi“.

2018 : Mestské divadlo Zeitz : „T.Fontane : „Effi Briest“

Autor tiež už vystavoval svoje kostýmové kresby aj na Slovensku:

2016 - Foyer ambulancie MUDr. Peter Belan, Bratislava

2018 – OÚSA - Preventívne centrum, Bratislava -71.výstava cyklu „Umenie lieči „ – „Fascinácia divadelný kostým“.

Hendrik Kürsten charakterizuje svoju umeleckú životnú dráhu slovami:

„Mám naozaj fascinujúce povolanie. V divadle je všetko možné. Môžem spojiť vesmír s čertom, vyčarovať raj i šťastie, vdýchnuť zlo, môžem určiť priestor a čas, môžem spraviť neviditeľné viditeľným, môžem docieliť, že divák sa bude pozerať srdcom (citát z Exupéryho „Malého princa“ : „Iba srdcom dobre vidíš, to podstatné je pre oči neviditeľné“). Môžem divákov vyburcovať na poplach, šmahom ruky v nich vyvolať zádumčivosť, utešovať ich alebo provokovať. Takže vždy sa zamýšľam nad naším životom, aj teraz, v našej súčasnosti. Divadlo môže rozvíjať fantázie a utópie, ponúknuť myšlienkové modely, rozprávať historky a práve toto považujem za veľmi dôležité, osobitne vzhľadom na súčasnú „explóziu bezduchosti“,v niektorých dnešných médiách.V mojich prácach sa snažím vytvárať v divadelnom svete obrazy, ktoré diváka emocionálne provokujú a podnecujú ho k vlastnému zážitku z predstavenia v nádeji, že ho dokážem potešiť a že táto radosť pozitívne ovplyvní aj jeho náladu, dojmy a pocity z predstavenia. Mojou snahou je urobiť ho prostredníctvom scénického a kostýmového stvárnenia šťastným, pretože iba pozitívny postoj a otvorené srdce dokážu urobiť zázraky v uzdravení“.

Autorove odvážne tvorivé myšlienky a kreácie našli svoje grafické spodobenie v tisíckach scénických a kostýmových kresieb z jednotlivých predstavení, ktoré má vo svojom bohatom archíve, čo nepochybne svedčí aj o tom, že tento všestranný umelec je aj výborným kresliarom.

Pozn.: Autor sprevádzal v procese uzdravovania rakoviny prsníka svoju partnerku zo Slovenska.

Kontakt:
E-Mail :hendrik_­kuersten g­mx.de

Zostavila : Dr. Blanka Hermanová
Stupava, 27.júla 2020

pondelok, 27. júl 2020