Cart

sobota, 25. február 2023

Mgr.art. Petra Štefanková, FRSA

Február 2023: Naši a svetoví, 23. diel: Petra Štefanková očarila v zahraničí už ako študentka. Aký má recept na úspech? Za čo zbiera prestížne ceny a uznania? (Rozhovor - Podcast)

Farebníčkovia a farby

Krátky animovaný film Farebníčkovia a farby, v anglickom znení Little Pixies and Colours, ktorý vymyslela a režírovala výtvarníčka Petra Štefanková v spolupráci s poetkou Auréliou Štefankovou, zbiera Čestné uznania na filmových festivaloch v zahraničí. V kategórii Najlepšia animácia si túto trofej odniesli z Eastern Europe Film Festival v Rumunsku, film zaujal organizátorov festivalu Kino Ottawa v Kanade, a postúpil do hlavnej súťaže Stockholm City Film Festival vo Švédsku. 4 minútový film je určený najmä deťom a rozpráva príbeh škriatkov Farebníčkov a farbách, ktoré sami miešajú.

Slovenské znenie filmu: https://youtu.be/yLVbs8INU-g
Anglické znenie filmu: https://youtu.be/O-pIghM2Gv4

Aj život v pandémii sa dá namaľovať

ROZHOVOR: Poznáte ju? Petra z Bratislavy je prvá Slovenka v prestížnej Kráľovskej spoločnosti umení v Londýne | Bratislavske noviny, Marec 2021

Tajomné a strašidelné: Na magickej výstave v New Yorku prekvapila výtvarníčka z Bratislavy

 Hoci talentovaná výtvarníčka Petra Štefanková sa ako prvá Slovenka dostala do prestížnej Kráľovskej spoločnosti umení v Londýne (Royal Society of Art), jej meno je známe skôr v zahraničí ako u nás. Najnovšie sa bratislavská rodáčka predstavila na výstave v New Yorku s názvom Mesto duchov.

Výstava Ghost Town.NYC (Mesto duchov NYC) sa konala v predvečer halloweenskeho sviatku 30. až 31. októbra neďaleko slávnej 5th Avenue. Na digitálnych obrazovkách v centre tohto veľkomesta ukázala tajomné, strašidelné aj nadprirodzené javy v kolekcii diel štyroch desiatok umelcov. Výtvarníčka, ilustrátorka a dizajnérka Petra Štefanková sa tu predstavila ako jediná Slovenka. Sympatickú Bratislavčanku oslovila kurátorka výstavy, s ktorou už dlhšie spolupracuje.

„Podujatie pripravila Arthouse.NYC, ktorá organizuje digitálne výstavy na menších i veľkoplošných obrazovkách už niekoľko rokov. Jedným z ich projektov bol napríklad Hero Project, pre ktorý umelci z celého sveta portrétovali zdravotníkov, ktorí už nie sú medzi nami, prehrali boj s Covid-19,“ približuje Petra.

Diela na výstave Ghost Town.NYC si záujemcovia mohli pozrieť len na digitálnych obrazovkách z ulice - covid aj v tomto prípade zamiešal karty. Na úvodnej fotografii vidíte newyorské študentky, z ktorých jedna (vpravo) má v rukách akrylovú maľbu Petry Štefankovej „Žena s dlhými vlasmi“.

Tvorbu talentovanej výtvarníčky spoznali mnohí Bratislavčania v priestoroch Onkologického ústavu sv. Alžbety v Starom Meste v rámci podujatia Umenie lieči. Ide o cyklus výstav, ktorý na pôde tohto ústavu organizujú pre pacientov i verejnosť od roku 2000. Veria, že umenie, ktoré podnecuje harmóniu, môže zároveň podporiť liečbu.

Článok: Tajomné a strašidelné: Na magickej výstave v New Yorku prekvapila výtvarníčka z Bratislavy | Staré Mesto | Mestské časti | Bratislavské noviny

O mojej kresbo-maliarskej tvorbe

"Posledných 20 rokov som digitálna umelkyňa a dizajnérka. Kreslím digitálne obrázky, dizajnujem plagáty, logotypy či brožúry. Pracujem na ilustráciách pre časopisy a noviny, občas reklamu. Moje humorné postavičky boli v mojich počiatkoch väčšinou ovplyvnené počítačovou estetikou.

Ako metóda relaxácie ma zaujala technika automatickej kresby. Boli to len bezmyšlienkovité záznamy na papieri, ktoré vznikli počas telefonovania, hrania sa na internete alebo len tak. Keďže som chcela, aby tieto kresby získali výraznejšiu estetiku, premodelovala som ich do počítača a vytvorila niekoľko počítačových grafík v 3D priestore. Pred desiatimi rokmi som s nimi slávila celkom veľké úspechy na medzinárodnom poli digitálneho umenia a ilustrácie.

Každý deň som skicovala, najprv na malé formáty a postupne stále väčšie, najmä na papier. Tieto práce boli vždy skôr abstraktné s množiacimi sa elementami ako oči alebo hlavy. Od ceruzky som prešla k peru alebo čiernym fixkám. Všetky zvláštne postavičky boli tak pospájané takmer jedinou linkou do jedného prepojeného celku. Tento štýl nakoniec vyšiel aj knižne a bol námetom pre detský tvorivý workshop.

Po mnohých rokoch kreslenia som si našla cestu ku kresbo-maliarskej tvorbe na plátno, drevo alebo papier akrylovými farbami. Najčastejšie maľujem svet žien cez vlastnú optiku životných a cestovateľských skúseností. Ženu vnímam nielen ako samostatnú osobnosť v kolobehu života, ale aj ako súčasť dvojice, keď tvorí pár s mužským partnerom. Žena má citlivý vzťah k svetu zvierat a objavuje sa v symfónii s prírodou. V spoločnosti si občas môže nasadiť masku, keď ukrýva a nezdiela svoje bolesti. Svetom sa pohybuje s ľahkosťou motýlích krídel. Táto žena dokáže rozprávať rozprávky a príbehy, ktoré sú jedinečné, hoci sa v nich vyskytujú zaužívané a tradičné symboly, jej spôsob vyjadrenia je neobvyklý a nový. Reflektujem minulosť, súčasnosť aj budúcnosť.“

Petra dostala ocenenie "umelec buducnosti".

Web: www.petrastefankova.com


Kontakt: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

sobota, 25. február 2023
Najlepšia animácia - Eastern Europe Film Festival v Rumunsku
Ďalší úspech v New Yorku: Big Screen Plaza