Cart

sobota, 18. jún 2022

Pečeňanský kotlík

Pečeňanský kotlík je súťaž vo varení v dedinke Pečeňany blízko Prievidze. Účasť na súťaži bola spoločnou myšlienkou Eriky Kramárovej našej zapálenej stužtičky a Majky Lokajovej našej fenomenálnej kuchárky v oblasti zdravej výživy. 

Myšlienka edukácie verejnosti o prevencii rakoviny prsníka, spojená s výukou samovyšetrenia na fantóme prsníkov a ochutnávkou zdravej stravy ako prevencie vzniku onkologického ochorenia bola na svete, bolo treba ju iba zapracovať do rámca obecným úradom a starostom organizovaného spoločenského stretnutia v dedine.

Prihlásili sme sa, pozvali sme aj  dávne známe hudobníčky Eva band (Eva, Majka, Janka-survivor) a vďaka Majke ktorá vymyslela originálny recept pôstnej kaše a mrkvovú pomazánku sme mohli začať variť, hrať a vzdelávať záujemcov a záujemkyne. Akcia sa vydarila nad očakávanie dobre. Nielen, že sa kaša zjedla všetka  a ochutnávajúci ju chválili ale Majka dostala aj prvé miesto od hodnotiacich za zdravé, chutné a cenovo dostupné jedlo. Blahoželáme!!!

Záujemcov o nácvik samovyšetrenia aj vzdelávacie materiály bolo tiež veľa. Všetci sa tešili temperamentnej hudbe aj krásnemu spevu Eva bandu.

Ďakujeme starostovi, našim zapáleným dobrovoľníčkam a dobrovoľníkom za krásnu a zmysluplnú akciu.

Maruškina dobrota: vyhrala v Pečeňanoch prvú cenu

Suroviny: 1 hrnček jačmenných krúpov veľkých, 1 kg zemiakov, 4 ks cibule, ½ masla, olivový olej, soľ, čierne korenie, drvená rasca, vegeta natur, medvedí cesnak, zelená vňať z mladej cibuľky alebo medvedí cesnak na posypanie

Postup: Krúpy vopred namočíme cez noc, premyjeme, odcedíme a dáme dusiť na oleji a opraženej cibuľke, zalejeme 2 hrnčekmi vriacej vody a necháme pod pokrievkou dusiť cca 45 minút, kým sa voda neodparí. Zemiaky v šupke uvaríme v slanej vode, olúpeme, pretlačíme cez krájač na zemiaky na kocky. Na masle podusíme 2-3 cibule, pridáme pretlačené zemiaky, ochutíme vegetou, troškou mletého korenia, drvenou rascou (výborná je drvená rímska rasca), pridáme podusené krúpy, všetko spolu premiešame, pridáme nadrobno nakrájanú vňať z mladej cibuľky, v sezóne aj medvedí cesnak.
Dobrú chuť prajeme!

sobota, 18. jún 2022