Cart

streda, 12. august 2020

Terézia Vitková, PhDr.

Paličkovaná čipka

Pochádzam z Bratislavy a vyrastala som v prostredí, kde sa tradícia paličkovania neudržiavala avšak k ručným prácam som mala blízko takže už moje prvé stretnutie s touto technikou (r. 1991) dopadlo ako láska nielen na prvý pohľad ale aj na veľmi dlho. Po zvládnutí základov paličkovania pod vedením p. Švarcbacherovej  som sa učila u ľudových čipkárok na Španej Doline, v Slovenskom Grobe, v ÚĽUVe  v Bratislave a neskôr som sa na kurzoch stretla aj s gemerskou a liptovskou čipkou. Veľký význam pre mňa malo vzdelávanie v kurzoch Vzdelávacieho spolku umeleckých remesiel v Prahe. Pravidelne sa zúčastňujem festivalov a výstav, na ktorých je vždy priestor vidieť a naučiť sa niečo nové. Paličkovanie dáva nepredstaviteľne veľa možností (čo vŕšok prejdeš inú čipku nájdeš – platilo na Slovensku a platí aj v celosvetovom prostredí), ja sa venujem hlavne čipke pásikovej, špaňodolinskej a mám aj niekoľko pokusov o vlastnú tvorbu.

Pracovne som sa orientovala na mimoškolské vzdelávanie, organizovanie podujatí a pri práci s ľuďmi som mohla dobre využiť poznatky zo štúdia na FF UK v Bratislave. To mi zostalo aj teraz keď už som na dôchodku a svoje poznatky a skúsenosti z paličkovania odovzdávam v krúžkoch a kurzoch a teší ma, že mnohé moje žiačky sa vyprofilovali na odborníčky v rôznych typoch čipiek a s úspechom sa zúčastňujeme celoslovenských podujatí a organizujeme spoločné výstavy.

Uvítala som možnosť vystavovať v Preventívnom centre OÚSA v Bratislave ako malé poďakovanie za pomoc pri liečení môjho ochorenia. Vtedy i dnes si uvedomujem ako mi paličkovanie pomáha aj v ťažších chvíľach života a radosť z tvorby a jej výsledkov, spolupatričnosť v kolektíve čipkárok a čipkárov mi dodáva radosť do života. Tú potom dávam ďalej napr. v Centre pomoci Ligy proti rakovine, v nadácii Krídla ale hlavne v Krúžku BABKA v Bratislave – Petržalke.

Pravidelne vystavujem na Festivaloch paličkovanej čipky v Prešove, Krajkárskych slávnostiach vo Vamberku, Krajkárskych a remeselných trhoch  v Prahe a vo  Valašskom Meziříčí, Festivaloch paličkovanej čipky v Krakovanoch (pri Piešťanoch), kde som dostala cenu za celoživotné paličkovanie. Spolupracujem s Ústredím ľudovej umeleckej výroby v Bratislave. Slovenskú paličkovanú čipku som propagovala aj v zahraničí, (napríklad pri vstupe SR do EÚ: Hohenau – Trh troch krajín,  Londýn – Thames Festival 2005), viac rokov počas Dní otvorených ateliérov v Rakúsku, na Festivaloch v Poľsku a Chorvátsku. Spolupracovala som na projekte rekonštrukcie šiat A. Báthoryovej 2008.

Paličkovanie patrí k ťažším umeleckým remeslám, najmä v začiatkoch, vyžaduje veľa trpezlivosti a vytrvalosti pri práci ale zato sa vám odmení dobrým pocitom z jej výsledkov. A je pre mňa cťou byť členkou úžasnej komunity čipkárok a remeselníkov vôbec.

kontakt: e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., telefón: 00421 907 473 044

T. Vitková, august 2020

streda, 12. august 2020