Liečivé bylinky na jar
Súťaž
Zdravá strava je stále veľmi aktuálna. Kvalitná strava umožní telu kvalitnú regeneráciu:
- Strava je kvalitne pripravená z kvalitných a čerstvých surovín a ideálne je ak je spotrebovaná do 3 hodín od prípravy . Ak ju treba odložiť tak nestačí len do chladu, treba ju po rýchlom schladení aj zmraziť. Tak sa zachová v strave maximum živín.
- Strava má obsahovať: Ovocie a zeleninu v surovom stave (minimálna denná dávka 150g na 10kg telesnej hmotnosti na deň) ako šaláty, ovocné a zeleninové šťavy, príloha.
- Orechy v surovom stave: mandle, kešu orechy, slnečnicové semienka...
- Mäso ak vôbec tak chudé, biele, (ryby, kura, králik, morka) varené, grilované, dusené. Pečené a vyprážané len výnimočne.
- Bielkoviny v podobe strukovín: šošovica, fazuľa, sója, cícer, mango atď. nahrádzajú mäso.
- Cestoviny, chlieb, pečivo najlepšie celozrnné kváskové, ale len v malom množstve.
- Mlieko, mliečne výrobky: uprednostňovať kyslomliečne kozie, ovčie.
- Dostatok tekutín denne 1,7-2 litre vody, bylinkových čajov, polievok, štiav ...
- Sladiť medom maximálne 2 polievkové lyžice denne pre dospelú osobu (sladíme vlažné nápoje. V horúcich sa med znehodnocuje)
- V období jarnej únavy, po ochorení, operácii užívať aj vitamínové prípravky (vitamíny A,E,C, ktoré sú antioxidanty, stopové prvky selén, zinok, beta-karotén.
Čomu sa treba vyhýbať?
- fajčeniu (pobytu v zadymených priestoroch)
- alkoholu (alkohol má podporný vplyv na rozvoj onkologického ochorenia)
- bielemu cukru, bielej múke
- soli: nahrádzať ju aromatickou zeleninou
- trvanlivé produkty: obsahujú farbivá, stabilizátory ,údené mäso, párky a šunka obsahujú aj rakovinotvorné látky.
- tučným jedlám: len 10 percent kalorickej spotreby má byť pokrytých tukom.
Recepty a fotky našich aj akýchkoľvek vyskúšaných zdravých dobrôt ....